Het bevrijdende hart De kamer licht op De kleuren worden feller Het leven krijgt glans Wat dof was, boen ik schoon Zodat ik de glinstering weer zie De binnenkant is warm en helder Ik zie Ik voel Ik stroom Licht is mijn passie Ik straal.....
Wat is BEWUST zijn?

Veel mensen leven in het verleden of toekomst. Hoe is het om te leven in het nu? Dat we bewust-zijn. ZIJN met ons hele wezen in het hier en nu. Voelen en met volle aandacht ZIJN. Alles loslaten en leven in het nu. Wat nu is. Terug naar ZIJN, bewust-zijn. Hoe je doe je dat?

Veel mensen leven vanuit hun hoofd en maken vandaar beslissingen. Dat kan, maar hoe mooi zou het zijn als je hele lichaam mee doet en alles bewust aanwezig is? Kijk eens hoe je je nu voelt? Waar zit je aandacht? Je kan voelen waar je ziel zit. Op welke hoogte? Zit je bij je borst? Je keel? Je hoofd? Oefeningen zoals yoga, meditatie brengen ons meer naar binnen, terug naar het ZIJN.

Een korte oefening:

Ga goed zitten op een stoel, 2 voeten op de grond. Adem in door je neus, uit door je mond. Probeer iets langer uit te ademen dan in. Doe dit 3x.

Hoe voel je je nu in vergelijking met je ZIJN voor de meditatie? Wat een verschil hè? Maar let op, velen van ons gaan meteen weer terug naar het hoofd en beginnen te praten. Want dan hoeven we niet meer te voelen. Maar het voelde toch juist fijn om even één te zijn?

We zijn niet gewend om één te zijn. De maatschappij is gericht op snelheid, resultaat, winst en voornamelijk angst. We zijn geconditioneerd door de maatschappij. Het begint al als we naar de kleuterschool gaan. Scholen zijn gericht op ratio. Veel leren en kennis op doen! Maar waar blijft het gevoel? Die wordt onderdrukt of weggedrukt. Voelen is eng. We voelen fijne dingen , maar ook pijn. En die pijn daar zijn we zo bang voor. We verzinnen van alles om maar niet naar die pijn te hoeven.

Als kind maken we veel mee en kunnen in sommige situaties in de overlevingsstand komen vanuit pijn. Dit wordt opgeslagen als patroon en zal zodra deze pijn aangeraakt wordt worden aangezet. Vaak zijn we ons hier niet bewust van. We leven vanuit het hoofd en rennen maar door. Want we moeten nog zo veel. Van wie moeten wij dat allemaal? Juist …. niemand! Ja ja zul je denken. Maar ik moet toch werken om geld te verdienen en mijn kinderen moeten toch eten en naar sport etc?

Je hebt keuzes. Hmmm keuzes? Zeker. Als je keuzes maakt vanuit ratio, zijn het keuzes zonder gevoel en dus geen keuzes vanuit jouw zijn.

Voel nu eerst die druk dat je van alles moet….

Voel dan door  in te ademen door neus en uit te ademen uit mond dat je zakt in je lichaam. Scan nog eens je hele lichaam. Van je voeten naar je hoofd en weer terug. Doe het met volle aandacht. Voel je hart kloppen. Leg dan de handen op je hart. Vraag dan in liefde aan jezelf/ je hart wat er op dit moment het meest belangrijk voor je is?

En wat is dan je antwoord? Wat voel je?

Voel je je nog de druk dat je moet rennen en dat je van alles moet?

Mooi hè?